Studia na dietetyce

kategoria: edukacja wyższa 46 0

diet-390790_1280Kierunki medyczne od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem maturzystów. Medycyna każdego roku znajduję się na szczycie rankingu najchętniej wybieranych kierunków studiów. Wolnych miejsc jest zwykle o wiele mniej niż chętnych. Ci, którzy z różnych powodów nie zostali przyjęci, nie chcąc tracić roku, decydują się często na studiowanie pokrewnej dziedziny wiedzy. Kosmetologię lub dietetykę wybierają jednak nie tylko osoby, które marzyły o studiowaniu medycyny. W dzisiejszych czasach stale zwiększa się zainteresowanie zdrowym trybem życia i pielęgnacją urody. Niektórzy idą więc na studia, kierując się pasją. Chcą pogłębić swoją wiedzę i pracować w zawodzie, na który zawsze będzie zapotrzebowanie. Do takich należy na pewno dietetyk.

Studia na dietetyce mają w swojej ofercie uczelnie publiczne i prywatne. Można uczyć się dziennie lub zaocznie. Obowiązuje podział na trzyletnie studia licencjackie i dwuletnie magisterskie uzupełniające. Istnieje grupa przeciwwskazań, jeśli chodzi pracę w zawodzie dietetyka. Trzeba go wykluczyć między innymi w przypadku zaburzeń smaku i węchu, epilepsji, chorób psychicznych czy alergii pokarmowych. Planując studiowanie dietetyki, warto już w szkole średniej przykładać się do nauki przedmiotów ścisłych. Aby z sukcesem przebrnąć rekrutację, trzeba pochwalić się dobrym wynikiem na maturze z biologii, chemii i języka obcego. Niektóre uczelnie biorą też po uwagę ocenę z matematyki lub fizyki. Pewne cechy charakteru mogą sprawić, że łatwiej będzie studiować, a następnie wykonywać obowiązki zawodowe. Dietetyk w trakcie swojej pracy nieustannie kontaktuje się z ludźmi. Udziela im porad i służy fachową wiedzą. Powinien więc bez problemu nawiązywać z nimi relacje, a także rozumieć ich problemy. Przydadzą się też takie cechy jak zdolność logicznego myślenia, dokładność i wytrwałość w dążeniu do celu. Na dietetyku spoczywa odpowiedzialność za zdrowie osób, którzy zwracają się do niego ze swoimi problemami.

Program studiów na dietetyce obejmuje naukę chemii, biochemii, anatomii, fizjologii i żywienia człowieka. Do innych przedmiotów należą między innymi: towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, ocena jakości produktów spożywczych czy terapia dietą. Część przedmiotów ma dostarczyć studentom wiedzy ogólnej, przydatnej w przyszłej pracy. Należą do nich: psychologia, technologia informacyjna czy socjologia. Niektóre uczelnie oferują specjalności do wyboru, takie jak dietoterapia czy żywienie w określonych stanach chorobowych. Dietetyk w trakcie studiów uczy się badać żywność i jej pochodzenie,a także określać jej jakość i wartości odżywcze. Zyskuje też wiedzę z zakresu funkcjonowania organizmu ludzkiego. Uczy się, w jaki sposób komponować jadłospis osób zarówno zdrowych, jak i chorych lub borykających się z alergią czy nietolerancją pokarmową. Absolwent studiów jest specjalistą od prawidłowego żywienia. Pracę może znaleźć w wielu miejscach, gdzie z pewnością wykorzysta wiedzę zdobytą na studiach. Dietetycy często decydują się na prowadzenie własnego gabinetu dietetycznego. Poza tym pracują w szpitalach i przychodniach publicznej służby zdrowia. Zatrudnienie znajdują w szkolnictwie, w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz w branży gastronomicznej. Większość absolwentów licencjackich studiów z dietetyki decyduje się kontynuować naukę na studiach uzupełniających, niekiedy też na zbliżonych kierunkach, takich jak technologia żywności czy zdrowie publiczne. Niektórzy postanawiają też poszerzyć swoje kwalifikacje, uczęszczając na dodatkowe kursy, szkolenia lub studia podyplomowe.

Studia na dietetyce dostarczają specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Chociaż osoba je kończąca nie jest lekarzem, doskonale orientuje się w wielu zagadnieniach z zakresu medycyny. To konieczne ze względu na to, że wiele schorzeń leczy się lub łagodzi ich objawy poprzez odpowiednie zmiany w jadłospisie. Dietetyk pomaga nie tylko osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Porady u niego szukają także pacjenci ze stwierdzoną alergią lub nietolerancją pokarmową oraz osoby zainteresowane wprowadzeniem zdrowych nawyków żywieniowych.

Powiązane z tematem